Om de SARS-CoV-2 testcapaciteit verder te kunnen opschalen heeft TNO een SARS-CoV-2 assay op basis van LAMP ontwikkeld. Samen met De GGD Amsterdam is er bij de RAI een teststraat opgezet waarbij deze techniek is gebruikt.
Innovatief is niet alleen de inzet van LAMP (in plaats van PCR) maar ook dat het lab in de RAI zelf is opgebouwd. Dat scheelt aanzienlijk aan transporttijden waardoor uitslagen sneller gerapporteerd kunnen worden.
LabTrain is ingezet om de workflow op het laboratorium goed te kunnen managen én zorg te dragen voor een goed track en trace van alle onderliggende processtappen. Om de kwaliteit te kunnen borgen moeten de curves visueel gecontroleerd worden. Dankzij de LabTrain mPCR module kunnen de moleculair microbiologen van de GGD Amsterdam vanaf hun eigen (thuis)werkplek de goede werking van de opstelling monitoren en de uitslagen goedkeuren.
Om de testcapaciteit snel op te kunnen schalen heeft Bodegro dit project de hoogste prioriteit gegeven waardoor de opstelling in één week opgeleverd kon worden. Inmiddels draait het hele systeem in productie in de RAI. Binnenkort opent een tweede identieke opstelling op een locatie in Amsterdam Zuid-Oost en later volgen nog 5 locaties in Nederland.